Victory Cup 2014 - Report

25.02.2014 06:41

V první řadě bych vám rád představil turnaj, na který jsme už delší dobu v hlavách měli podobu sestavy, kterou tam pošleme.

Turnaj Victory Cup 2014 je turnaj, který má už svou dlouholetou tradici a hraje se v Milovicích v moderní hale Milten. Systém hry je 5+1 a v letošním ročníku se ho zúčastnilo 12 týmů, z toho převážně výběry ze všech krajů v republice.

Zhruba 2 měsíce dopředu už se nám honí hlavou seznam hráčů, které bychom chtěli oslovit s nominaci na prestižní turnaj. Termín turnaje se blíží a oficiálně oznámíme nominaci + náhradníky na všechny posty, jelikož v únorovém termínu jsou už rozběhnuty přípravy a také víme, že někteří hráči se potýkají se zraněními.

Pokud mohu mluvit za sebe, ne všem z hráčů a fanoušků Osmaka se nominace na některých postech pozdává a tak začínají sílit hlasy o tom, zda laťka z předchozího ročníky, kdy náš výběr skončil smolně na čtvrté místě není příliš vysoko. Od začátku však má maximální podporu od nás a věříme v dobrý výsledek. Bohužel start turnaje se blíží a v posledním týdnu čelíme omluvenkám a nakonec vyjíždíme ve třech autech v počtu 9 hráčů, 1 brankáře a 2 pro dnešek nehrajících manažerůJ

Vzhledem k finančním a časovým možnostech volíme cestu v brzkých ranních hodinách, s tím, že po turnaji jedeme ihned domů.  Cca. v 9:30 ráno dojíždíme od haly Milten, kde nám pořadatelé vyhověli a dali nás do skupiny C, který začínala později. Ve skupině nás postupně má čekat výběr PKFL, Bratislavy a výběr Mostu. Výběr Mostu se však odhlásil a tak byl povolán narychlo výběr Poděbrady.

Ubytujeme se v šatně, vyplníme potřebné formality, řekneme si pokyny do utkání a jdeme na to, turnaj pro nás začíná a lehce po desáté hodině nás čeká první zápas. V něm čelíme narychlo sestaveného výběru Poděbrad, kde k šoku nás všech se kromě například ligového hráče Šenkeříka objeví sestava dívek, které více než fotbalovým umem zaujmou jinými zbraněmi, vítězíme 3:0, jedinou kaňkou na zápase byla zranění Davida Noska v bráně, kterého musel na pár minut zaskočit Mates Gaži. Nakonec se po kratší pauze vrací do branky a později se ukáže, že to byl klíčový moment pro celý turnaj.

Po pauze, která čítala zhruba tři zápasy, nás čeká výběr Bratislavy, který už opticky vypadá mnohem lépe a jejich trenér na nás vyrukoval s agresivní taktikou, bohužel utkání se nám nedaří dle představ a nebojím se říct, že jsme působili bojácně a ospale. Vše se tedy upíná k poslednímu zápasu, systém turnaje je sice takový, že z tabulky postupují všechny 4 celky do vyřazovacích bojů, kdy první týmy mají jistotu čtvrtfinále a další musí bojovat v osmifinále, respektive systém, který znáte například z OH 2014 v hokeji.

V posledním zápase však náš výkon jde nahoru a s přehledem vítězíme, najednou jde vidět větší chuť do hry a jakoby únava z dlouhé cesty byla pryč, hráči komunikují a konečně cítit energie! Dokonce se za pár minut po konci zápasu dozvídáme, že jsme si jasným vítězstvím v posledním zápase vysloužili přímý postup do čtvrtfinále, ale také jsme byli po první fázi turnaje nejlépe hodnocený tým.

Čeká nás delší pauza, kterou trávíme společně, dáme si oběd a snažíme nabrat síly.

Čekají nás vyřazovací boj. Čtvrtfinálový zápas, který rozhodne o všem, z mužstva jde najednou cítit, že 4 hodiny dlouhá cesta a pak odjet s prázdnou nebude to pravé ořechové a také dokázat všem, že na to člověk má je faktor, který tým posune o level výše. Najednou je nás plné hřiště z týmu, který se nebojím říct, působil zakřiknutě je tým, který každým útokem působí zmatek v obraně soupeře. Vzadu výborně fungují obranné páry Gaži/Vrečka a to Vrečka Tomáš hraje celý turnaj se zraněním, které se následně po vyšetření ukázalo jako zánět tenkého střeva a také druhá obranná dvojice Přeček/Skyba působí jistě a o co více útočné výpady Jiřího Skyby, kdy jak standartní situace, tak nástřely před bránu způsobují, že nebezpečí hrozí z každé pozice od našeho týmu.

S postupem do semifinále roste zákonitě chuť a sebevědomí celého týmu, v útoku začíná řádit reprezentant v malé kopané Dominik Sedlář a připojují se k němu i ostatní borci Hrdý, Hlavsa, Karas a v neposlední řadě Bubík. V semifinále nás čekal velmi nepříjemný soupeř Restaurace u Pecků. V neuvěřitelně napínavém závěru chytil náš David Nosek penaltu a nedovolil soupeři konec zápasu ještě více zdramatizovat. Díky výbornému výkonu zaslouženě postupujeme do finále.

Je k dispozici pouze krátká přestávka a je před námi vrchol celého turnaje, všem pochybovačům jsme zavřeli ústa a ostravský výběr je ve finále, kde proti nám nastoupí domácí celek Milovic.

Utkání se hraje systémem 2x10 minut. Utkání začíná opatrně z obou stran.

Bohužel náznaky šancí nedokážeme dotáhnout dokonce a domácí, kteří většinou akcí směřují na hrotového útočníka Matějku, se právě těsně před koncem poločasu prosazují a dostávají se do vedení 1:0. Máme konec poločasu, obrací se strany a máme 10minut na to se zápasem něco udělat.

Na domácích jde vidět sehranost a také to, že se na turnaj v domácích podmínkách skvěle připravili. Do konce zbývá necelých  5 minut, začínáme riskovat a domácí nás trestají dvěma brankami do otevřené obrany. O to více mrzí tyč, kterou nastřelil náš hráč Rostislav Bubík cca. Ve  12 minutě zápasu. Zápas už se v klidu dohrává, před na finále výborně zaplněnou halou získáváme druhé místo. V té chvíli v nás cloumá neuvěřitelné zklamání, jak blízko jsme byli, avšak čas ukáže až to co jsme opravdu dokázali.

Zbývají závěrečné formalita, kdy cenu pro nejlepšího střelce získává Robin Demeter z Jihlavy, která obsadila třetí místo a ocenění pro nejlepšího hráče a brankáře získávají domácí hráči z Milovic, nemohu se zbavit dojmu, že náš brankář David Nosek, však výrazně všechny brankáře převyšoval a ukázal svou třídu i jinde než na ostravské půdě.

Čeká nás závěrečné dovádění v šatně, focení a neuvěřitelná cesta domů, kdy následně v Ostravě část týmů jde zapít největší úspěch malé kopané z Ostravska ve své historii.

 

Co říci závěrem, ač před turnajem či v průběhu, byly chvíle kdy do úsměvu bylo daleko, byl to s odstupem času den s velkým D. Děkuji všem, kteří se na výsledku a přípravě podíleli. Velké díky také patří týmu RokaSteel za zapůjčení dresů na turnaj. Uděláme vše pro to, aby Osmako mělo jen to nejlepší jméno nejen u nás, ale v celé české republice a s hrdosti mohu říct, že ten víkend tomu jen přispěl.

 

Lukáš Jalůvka

 

Sestava:

 

Brankář: David Nosek (OZ)

Obrana: Tomáš Vrečka( C.I.P) a také nutno říci kapitán celého výběru, Mates Gaži ( 1. FC Chachaři 2007), Jiří Skyba ( OZ ), David Přeček ( FC EROS ).

Útok: Tomáš Hrdý ( Vratimov ), Dominik Sedlář ( C.i.P.), Radim Hlavsa ( FC EROS ),

Rostislav Bubík ( Canis ), Tomáš Karas ( C.I.P.).

 

Lukáš Jalůvka ( Vratimov ), Jiří Chalota ( FC EROS ).